Datum zveřejnění: 
2. 12. 2016

Při příležitosti oslav 40. výročí obnovení samostatné existence Fakulty architektury ČVUT v Praze (FA) byly uděleny osobnostem české a zahraniční architektury medaile za pedagogickou a vědeckou činnost spojenou s ČVUT. Ocenění v podobě Felberovy medaile, Medaile ČVUT a Medaile FA ČVUT získalo 24 významných osobností a 3 instituce.      

Slavnostní shromáždění v Betlémské kapli uvedly projevy rektora ČVUT Petra Konvalinky, ředitelky Odboru vysokých škol MŠMT ČR Karolíny Gondkové, děkana FA ČVUT Ladislava Lábuse a prezidenta Evropské asociace pro architektonické vzdělávání (EAAE) K.O.Ellefsena.
FA vytvořila při příležitosti 40. výročí vlastní medaili z netradičního materiálu – skla. Autorkou návrhu je akademická sochařka Ivana Šrámková. Od letošního roku se budou touto medailí oceňovat osobnosti, které významným způsobem přispěly k rozvoji fakulty v oblasti vědecko-výzkumné, pedagogické, organizační nebo hospodářské, i za rozvoj a propagaci architektury obecně.       

Ke svým narozeninám nechala FA odlít do bronzu bustu Josefa Zítka, prvního děkana pro samostatný obor architektura – pozemní stavitelství na Pražské polytechnice (1846), která bude umístěna ve dvoraně FA. Sádrovou bustu poskytlo Národní technické muzeum, jeho ředitel Karel Ksandr v Betlémské kapli promluvil o životě a díle Josefa Zítka a spolu s děkanem fakulty bustu odhalil. Výroční publikaci FA ČVUT 1976-2016, která shrnuje vývoj školy a představuje její významné osobnosti, představil hlavní editor Matúš Dulla.       

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz