Datum zveřejnění: 
30. 11. 2016

Říká se tomu průmyslová revoluce, ale změní to celou společnost, pokud hýbneme kostrou a zareagujeme na včasné varování inženýrů. Ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr.h.c., shrnuje posun původní představy od Průmyslu 4.0 ke Společnosti 4.0. Nezůstane to jenom na papíře?      


ZF: Mluvil jste o bariéře vzdělání. Možná je i v tom, jak moc jsou rozevřeny nůžky mezi tím technickým a netechnickým. Jestliže život s avatary za zády mění fabriky i celou společnost, bude potřeba, aby starosta dokázal porozumět příležitosti, která se blíží, a technici začali myslet na to, co to udělá s lidmi.
VM: Myslím, že je potřeba, aby technici byli víc ovlivněni znalostmi z oblasti psychologie, sociologie. Aby si uvědomovali potenciální dopad své práce. Aby dovedli přemýšlet v jiných kategoriích, než jsou nuly a jedničky nebo šrouby a jejich propojení. Na druhou stranu, i ti starostové budou potřebovat jiný pohled. Měli by získat systémový nadhled, bez nároku na větší matematické znalosti. Mělo by se jim ukázat, že od hierarchického systému teď přecházíme k plochému, síťovému, horizontálnímu, kde každý komunikuje s každým.


ZF: V pozadí je umělá inteligence. Ale upřímně, kolik máme "umělých inteligentů", tedy lidí, kteří tomu rozumí?
VM: Jejich počty rostou. Jenom na ČVUT jich vychováme řekněme stovku ročně a už to děláme dobrých dvacet let. Myslím, že je lze počítat na tisíce, možná desetitisíce, protože i mnozí ti, kteří vystudovali třeba matematiku nebo informační technologie už k umělé inteligenci přičichli a stala se jejich koníčkem nebo zaměstnáním. Ale na všechno nepotřebujeme znalce umělé inteligence, to jsou jen ti, kdo budou ty systémy vytvářet. Jejich uživatelé se však na to mohou dívat jako na svůj fotoaparát, kde se to všechno samo inteligentně nastaví. Nebo na pračku - zváží prádlo, podívá se, jestli je bílé nebo černé, nasype prášek, a nemusím znát principy, podle kterých to dělá. Takže pokud jde o vzdělání, potřebujeme lidi pro oblast konstrukce systémů s umělou inteligencí. Umělá inteligence je jen koncentrovaná přirozená inteligence, a tak Česká republika, pokud chce té příležitosti využít, potřebuje víc konstruktérů, abychom toho mohli víc vymyslet a prodat.       

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz