Datum zveřejnění: 
29. 11. 2016

Studenti z českých i zahraničních univerzit mohou od konce minulého týdne využívat pro studium nové centrum, které vzniklo v areálu státního hradu a zámku v Českém Krumlově.
Jde o jeden z pětadvaceti úspěšných projektů, na něž putovaly peníze z prostředků na Zachování a revitalizaci kulturního a přírodního dědictví.       

"Tematicky se studijní centrum zaměří nejen na správu, obnovu a rozvoj Českého Krumlova jako památky UNESCO, ale také na otázky kultury a venkova v Čechách a střední Evropě. Prestižní domácí i zahraniční univerzity tak po mnoha letech úsilí mohou vysílat studenty a pedagogy na poznávací studia s pobytem v místě," popsal fungování centra vedoucí projektu a kastelán českokrumlovského hradu a zámku Pavel Slavko.
Připomněl, že na projektu se partnersky podílelo osm institucí, například Fakulta architektury Českého vysokého učení technického, Univerzita Karlova v Praze, Akademie múzických umění, Jihočeská univerzita, ale i zahraniční vysoké školy z Norska a Kanady.
Pavelec už dříve Právu řekl, že považuje studijní a badatelské možnosti centra za vhodnou protiváhu masového turistického ruchu. Navíc může do Českého Krumlova přilákat studijní obory, které by mohly těžit i z bohaté nabídky českokrumlovského regionu.       
 

Autor: 
Vladimír Vácha
Zdroj: 
Právo