Datum zveřejnění: 
16. 11. 2016

Na zítřejší státní svátek České republiky 17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii, ale i Mezinárodní den studentstva – připravuje řada organizací, spolků, iniciativ a dalších subjektů mítinky, demonstrace, pochody či pietní shromáždění. Po celé České republice jsou plánovány desítky akcí.       
Například v hlavním městě bude tradičně vzpomenuto statečnosti československých studentů z roku 1939, kteří se stali obětí nacistické perzekuce. Již v 9 hodin pořádá Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových za spolupráce s Českým svazem bojovníků za svobodu, Univerzitou Karlovou a Českým vysokým učením technickým před Hlávkovou kolejí v Jenštejnské ulici v Praze 2 pietní shromáždění.

Hra o pravdu v Betlémské kapli bude současně poctou českému jazyku, půjde o zdůraznění toho, že v mateřském jazyce je skryta duše národa, kterou je nutno pěstovat a opatrovat pro příští generace. Proto bude připomenut význam některých stěžejních slov, jako jsou například čest, spravedlnost, věrnost, statečnost, vlastenectví, pokora ad. Pořad bude doprovázen varhanní hudbou, akci zaštítil děkan Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.       

Zdroj: 
Haló noviny