Datum zveřejnění: 
16. 11. 2016

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze podepsala 14. listopadu 2016 smlouvu o vzájemné spolupráci při posuzování technického stavu zvonu Zikmund v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.      
Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze se proto obrátila na několik renomovaných pracovišť s žádostí o posouzení stavu zvonu Zikmund. Svou pomoc nabídli i pracovníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Tým odborníků na materiálové inženýrství vedený docentem Janem Sieglem potvrdil, že ke zlomení srdce zvonu v roce 2002 došlo mechanickou únavou. V současné době se tým zabývá materiálem zvonu Zikmund, jeho vlastnostmi a interakci mezi srdcem a zvonem při zvonění. Pracovníci fakulty již realizovali několik experimentálních měření a chystají se ke kompletní diagnostice zvonu.      
Docent Jan Siegl k tomu uvedl: "Naše výsledky budou využity pro návrh takových opatření, která povedou k minimalizaci rizika poškození zvonu. Hlavním cílem je, aby národní kulturní památka první velikosti, kterou zvon Zikmund je, byla zachována i pro budoucí generace."

Na základě této spolupráce vznikla smlouva o vzájemné spolupráci při posuzování technického stavu zvonu Zikmund, kterou 14. listopadu 2016 podepsali děkan Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze prof. Ing. Igor Jex, DrSc., a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze P. ICLic. Mgr. Ondřej Pávek v budově fakulty.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz