Datum zveřejnění: 
14. 11. 2016

Elitní studentská soutěž IT SPY, kterou pořádají české a slovenské univerzity s podporou české a slovenské pobočky organizace ACM, zná své finalisty. Akademická porota vybrala devět nejzajímavějších prací, které byly úspěšně obhájeny v rámci letošních státních zkoušek.

Letošní výběr finalistů se rozdělil mezi osm univerzit. Dvě finálové nominace získalo pražské ČVUT, ze kterého pocházel také absolutní vítěz loňského ročníku. Po jedné nominaci získala Karlova univerzita v Praze, VUT v Brně a brněnská Mendelova univerzita. Zastoupena je také práce z VŠB v Ostravě, plzeňské Západočeské univerzity, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Na rozdíl od loňských ročníků se letos mezi finalisty neprobojovala žádná dívka.      
 

Finálové projekty
elitní soutěže IT SPY 2016      
 

Herne teoretická optimalizace detekce škodlivého chování

Autor: Raman Samusevich

Škola: Fakulta elektrotechnická, České vysoké učení technické v Praze

Jak být o krok napřed před umělou inteligencí, využívanou cyberzločinci? Jak zabránit robotům v napodobování uživatelského chování?
Jedná se systém odhalování cyberzločinců, kteří se s využitím spamových emailů, podvodných programů a dalších nástrojů snaží vypadat jako běžní uživatelé a chtějí tak obelstít bezpečnostní systémy pracující na bázi umělé inteligence.
Tento projekt vznikl ve spolupráci s bezpečnostní divizí O2, která jeho výsledky využívá v rámci svého bezpečnostního systému.
Stanovisko poroty: Porota ocenila kvalitu zpracování, výrazný výzkumný aspekt, realizaci, experimentální vyhodnocení i potenciální využití, které bylo ověřeno na datech z reálného prostředí.      
 

Zdroj: 
feedit.cz