Datum zveřejnění: 
10. 11. 2016

Krajský soud v Brně dnes vynesl verdikt, podle kterého se podnikatel Radim Jančura musí omluvit Českému vysokému učení technickému (ČVUT) v Praze za výroky v médiích. Rozsudek není pravomocný.

Jančura v pořadu Otázky Václava Moravce zhruba před dvěma lety řekl, že pokud některé projekční firmy potřebovaly na určité projekty "kulaté razítko", mohly se obrátit právě na pražské ČVUT. Ostře kritizoval práci dopravního experta z ČVUT Františka Lehovce, hovořil také o "zločinném spiknutí".

U soudu se před týdnem proti žalobě hájil tím, že jeho výroky nemířily na ČVUT. "Mým cílem nebylo v žádném případě poškodit pověst ČVUT. Naopak jsem upozornil, že jsou zde lidé, kteří mají způsobilost tuto pověst poškodit," řekl.

"Soud dovodil, že formulace, které žalovaný použil, dosáhly takové intenzity, že mohly zasáhnout do dobré pověsti žalobce," uvedla ale dnes soudkyně Dagmar Novotná.

"Já se odvolám, vy jste to s prominutím nepochopila," řekla směrem k soudkyni Jančura. "Já jsem upozorňoval, že akademická půda ČVUT je zneužívána a soudkyně vztáhla kritiku na ČVUT.

Podnikatel se má vysoké škole omluvit na své náklady ve dvou celostátních denících, musí také zaplatit protistraně náklady na soudní řízení.

Zdroj: 
eurozpravy.cz