Datum zveřejnění: 
4. 11. 2016

To, že vzbudit zájem o studium techniky je potřeba již u nejmladší generace, už bylo deklarováno při různých příležitostech mnohokrát, ale praktických kroků je zatím spíše poskrovnu. Nyní se tohoto úkolu ujali už samotní akademici a seznámit žáky základních škol s technickými obory se snaží i přední české technické univerzity.       
Žáky ze "základek" se snaží oslovit a získat pro technické obory i ČVUT. V létě uspořádala již druhý ročník Dětské univerzity s podtitulem "Věda všude kolem nás". Jde o denní studium formou příměstského tábora, na němž se žáci seznámí s technickými a přírodovědnými obory, které je zakončeno udělením titulů "Malý bakalář" (Bc. jr.) nebo "Malý inženýr" (Ing. jr.), pro něž musí absolvovat minimálně 10 přednášek ze čtrnácti.       

Letos přilákal program celkem 384 účastníků z celé ČR i ze zahraničí (z Kalifornie, Číny, Belgie a ze Slovenska), kteří byli rozděleni podle věku do studijních skupin. Na začátku čekala děti slavnostní imatrikulace a po úspěšném absolvování Dětské univerzity pak slavnostní promoce za účasti rektora a akademické obce ČVUT. "Program, na jehož realizaci se podílelo více než 150 odborníků, jsme připravili pro žáky ve spolupráci s fakultami ČVUT tak, aby byl interaktivní a zážitkový," uvedla hlavní organizátorka akce Ing. Michaela Kostelecká. Děti tak čekaly ukázky unikátních technických laboratoří: malá vědeckou show s fyzikálními experimenty, lego roboty, drony, modely vodních elektráren a plavebních komor, studentská formule a jízdy v elektromobilu, automobilové a letecké trenažéry, představení technologie 3D tisku a biomedicínského inženýrství, návštěva Letiště Václava Havla s odborníky z Fakulty dopravní či Štefánikovy hvězdárny se zástupci z Fakulty elektrotechnické. Také absolvovaly různé praktické projekty ze světa technických a přírodovědných disciplín.

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN