Datum zveřejnění: 
1. 11. 2016

Šanci na další využití má chátrající budova východní nádraží v Děčíně. Pobočka Českého vysokého učení technického (ČVUT) s městem připravila memorandum o spolupráci na přípravě projektu multifunkčního vzdělávacího centra. Další zdevastovaná historická nádražní budova je v Duchově, tamní radnice se jí chce zbavit.
Náklady na opravu objektu původního nádraží Rakouské severozápadní dráhy v Děčíně se odhadují na zhruba 400 milionů korun. "Jsme na začátku. Musíme sehnat peníze nejen na koupi, ale i na rekonstrukci.
Navíc se musí vyřešit využití celého komplexu i to, jak a kdo by hradil náklady na provoz," řekl Ondřej Smíšek z děčínské pobočky ČVUT.
Do projektu chce ČVUT proto zapojit co nejvíce partnerů. "Prostor by využívala univerzita, ale mohl by tam být i velký konferenční sál pro 120 lidí, který v kraji chybí. Pomohl by i vznik rozvojové zóny vedle nádraží," řekl Smíšek.
Děčín využití nádraží podporuje. "Jsme rádi, že tu máme pobočku ČVUT, a projekt multifunkčního centra by mohl pomoci k jejímu zviditelnění. Moderní prostor by mohl přilákat další studenty," řekla mluvčí radnice Markéta Lakomá.       

Zdroj: 
Litoměřický deník