Datum zveřejnění: 
1. 11. 2016

Kladno se letos poprvé aktivně zapojí do festivalu Týden vědy a techniky. Spolek Halda a kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT pro něj ve spolupráci s Akademií věd ČR připravily speciální komponovaný vědecký podvečer a besedu o češtině.       

Ten se bude konat ve čtvrtek 10. listopadu od 17 hodin ve Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v bývalém Kokosu.
Připravena zde bude série zajímavých přednášek i aktivit, při nichž si návštěvníci mohou řadu věcí vyzkoušet či osahat. Například si prohlédnout sanitku nebo vyzkouší měření zraku. Součástí bude i prezentace principu rakety nebo ukázka takzvané molekulární kuchyně. "Zájemcům otevřeme také některé laboratoře kladenské fakulty, kde se budou moci seznámit, jaký typ výzkumu se u nás koná," řekla Ida Skopalová z FBMI ČVUT.
Na přednáškách vystoupí odborníci z Akademie věd ČR či kladenské biomedicíny. Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR bude mluvit o potenciálu řízené jaderné fúze pro energetiku, docent Martin Nikl z Fyzikálního ústavu AV ČR představí pozoruhodné pulzující látky zvané scintilátory.
Profesor Jozef Rosina z FBMI ČVUT následně přiblíží nejnovější poznatky v léčbě rakoviny a Anna Holubová bude mluvit o využití mobilů při léčbě cukrovky.       

Zdroj: 
Kladenský deník