Datum zveřejnění: 
31. 10. 2016

Počet přihlášených českých patentů se za posledních deset let více než zdvojnásobil. Přesto zaostáváme za většinou evropských států. Třeba oproti Německu jich je u nás stokrát méně.

Čeští vynálezci začínají pronikat mezi evropskou elitu. Letos jenom o vlásek unikl titul evropského vynálezce roku Miroslavu Sedláčkovi z pražského Českého vysokého učení technického, který ho měl získat za bezlopatkovou turbínu. Jeho objev tak trochu připomíná historku o Isaacu Newtonovi a padajícím jablku. "Vznikl jako výsledek pozorování přírodního úkazu, kdy se za určitých okolností začnou ve vodním víru plovoucí předměty odvalovat," okomentoval svůj vynález Sedláček. Pozorování ovšem není všechno, na turbíně se svými kolegy pracoval více než dvacet let.      


Zajímavé české patenty

Bezlopatková turbína - Po 23 letech práce ji patentoval vynálezce Miroslav Sedláček z pražského ČVUT. Dokáže vyrábět elektřinu i na pomalejších vodních tocích. 

Slepecká hůl s navigací - Vyvinula ji Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Hůl je prostřednictvím vlastní SIM karty napojena na internet a umožňuje nevidomému spojit se s rodinou nebo se specializovaným navigačním centrem. Příbuzní či centrum mohou jeho cestu sledovat na mapě a radit mu, kudy jít.

Program StyLit - Vyvinula ho pražské ČVUT. Při malování a kreslení dokáže napodobit styl různých malířů.

Autor: 
Pavel Cechl
Zdroj: 
Týden