Datum zveřejnění: 
26. 10. 2016

Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) bylo dnes otevřeno společné výzkumné pracoviště s firmou Red Hat. Budou ho moci využívat studenti i akademici. Je to první společné pracoviště s firmou, které je přímo v budově na Karlově náměstí, řekl při dnešním otevření děkan FEL ČVUT Pavel Ripka.

Nová laboratoř je platformou pro spolupráci na mnoha úrovních, doplnil vedoucí katedry počítačů Michal Pěchouček. Studenti si budou moci vyzkoušet prostředí vývojářské společnosti a spolupracovat při tvorbě počítačových platforem. Akademici mohou uplatnit výsledky výzkumu v oblasti softwarového inženýrství.

Vznik prostoru pro řešení společných projektů přímo na fakultě je dosavadním vyvrcholením přibližně čtyřleté spolupráce. Tehdy s myšlenkou navázat kontakt s firmou Red Hat přišel student, řekl Tomáš Černý, který má na katedře počítačů spolupráci s Red Hat na starosti.

Red Hat je společnost vyvíjející software v režimu open source, tedy otevřeného zdroje. Veškeré detaily jsou veřejně k dispozici a kdokoliv může k vývoji přispět. Vysokoškolskému prostředí je tento přístup blízký a obecně ho podle děkana podporuje také FEL ČVUT.

Otevření společné laboratoře považuje Radek Vokál za začátek spolupráce s FEL ČVUT. Zástupce katedry počítačů Černý doplnil, že fakulta je otevřená obdobné spolupráci i s jinými firmami.

Zdroj: 
ČTK