Datum zveřejnění: 
26. 10. 2016

Historická budova východního nádraží v Děčíně, která pustne, má šanci na záchranu. Pro své potřeby by ji ráda získala děčínská pobočka Českého vysokého učení technického, která by v ní chtěla vybudovat multifunkční centrum pro vzdělávání.

Zatím však není jasné, jakým způsobem chce České vysoké učení technické (ČVUT) budovu získat.

Objekt totiž patří Českým drahám, které ho nabízejí k prodeji už několik let. Požadují ale 27 milionů korun. To že by nádraží za takové peníze koupila škola, je podle vedoucího pracoviště Dopravní fakulty ČVUT v Děčíně Ondřeje Smíška vyloučené.

"Je několik variant, kdo by byl vlastníkem, o tom budeme teprve jednat," sdělil Smíšek s tím, že v současné době spěje vše k podpisu memoranda, o němž jednají České dráhy, ČVUT, kraj, město Děčín a Hospodářská rada okresu Děčín.

Memorandum má vybídnout k tomu, aby budova sloužila právě ČVUT. "Poté bychom zadali projekt, který určí, kolik by stála rekonstrukce a následný provoz," dodal Smíšek. Jediný zájemce

Univerzita je zatím jediným zájemcem o nevyužívanou budovu nádraží. České dráhy objekt prodávají, protože ho nepotřebují. Jeho údržba totiž představuje velkou zátěž.      
 

Autor: 
Alice Klaubenschalková
Zdroj: 
usti.iDNES.cz