Datum zveřejnění: 
25. 10. 2016

Na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT) se začínají vyvíjet nové studentské formule. Členové týmů, kteří na nich pracují, vycházejí z dřívějších monopostů. Tvůrci formule se spalovacím motorem chystají velkou změnu konceptu. Základem nové formule by měl být uhlíkový monokok místo trubkového rámu, uvedl na dnešní tiskové konferenci Filip Tomasch z týmu CTU Cartech. Letošní vozy budou do odpoledne jezdit po ulici v Dejvicích před univerzitou.

Formula Student je mezinárodní soutěž pro studenty vysokých škol, kteří si musejí navrhnout a sestrojit závodní formuli, postarat se o ekonomickou stránku a prezentaci projektu a sestavit obchodní plán. Na ČVUT fungují dva týmy. Vedle CTU Cartech, který vyvíjí formuli se spalovacím motorem, také eForce FEE pro elektrickou formuli. V týmech spolupracují studenti Fakulty elektrotechnické, Fakulty strojní i dalších fakult.
Nové modely se tradičně představují na jaře před závodní sezonou, která je v létě. Letos se oba týmy v soutěžích prosadily na přední pozice. Spalovací formule CTU Cartech byla třetí v České republice i v Maďarsku a celkově jí patří ve světovém žebříčku 11. příčka z 547 týmů.
Formule eForce zvítězila na červnových závodech v USA a v Kanadě. Tam byl nasazen vyladěný monopost z roku 2015. Část týmu souběžně pracovala na dokončování aktuálního modelu. Zdeněk Machala z týmu eForce upozornil, že v zámoří nebyla konkurence taková jako na soutěžích v Evropě. "Americké týmy rozhodně nedosahují kvalit těch evropských. Působili jsme tam jako zjevení," řekl.
Tvůrci elektrické formule na uhlíkový monokok přešli už letos. Nový monopost nasadili v závodě v České republice, kde byli v několika dílčích disciplínách na stupních vítězů, ale o šanci na výrazný úspěch je připravilo nedokončení hlavního závodu. V novém modelu tak budou především zlepšovat parametry současného vozu, řekl Machala.
Děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT Pavel Ripka poukázal na to, že při vývoji studentských formulí pracují týmy s těmi nejmodernějšími technologiemi. "Občas dělají věci, které ještě neučíme," poznamenal. Díky praktickým dovednostem, které členové týmů získávají, patří k nejžádanějším absolventům ČVUT na pracovním trhu, doplnil.

 

Zdroj: 
blesk.cz