Datum zveřejnění: 
20. 10. 2016

GE Aviation postaví v Česku továrnu na letecké motory. Nový závod má zaměstnat přes 500 lidí a přinést českým dodavatelům zakázky za 2,4 miliardy korun ročně.
Státní úřady ani americká firma přitom neuvedly, jaké sumy investice v Česku dosáhne. Původně zmiňovaná částka 9,8 miliardy korun se prý týká všech evropských států, které se projektu zúčastní.
ČVUT, které má s GE spolupracovat na leteckém výzkumu, smlouvu zatím nepodepsalo. Škola chce od státu záruky, že letecký výzkum ve výši dvou miliard korun nebude muset financovat sama.


Ministr průmyslu Jan Mládek ve čtvrtek jménem vlády podepsal investiční smlouvu s americkou společností GE Aviation. Ta se zavázala, že do roku 2022 postaví poblíž Prahy továrnu na letecké motory, kterých chce postupně vyrábět až 600 ročně. V závodě navíc do roku 2023 vznikne přes 500 pracovních míst. Noví zaměstnanci se připojí ke čtyřem stovkám dosavadních pracovníků, které podnik zaměstnává v pražských Letňanech. Na vývoji nového motoru se bude podílet také pražské ČVUT, které na letecký výzkum od státu obdrží návratnou půjčku ve výši dvou miliard korun. Americká společnost pak škole přispěje 100 miliony korun.       
 

Autor: 
Jan Úšela
Zdroj: 
byznys.iHned.cz