Datum zveřejnění: 
20. 10. 2016

Šaty z košile, batoh z džínů, cihla z PET lahve. Využít "jetý" materiál je dneska trend. Má i svůj název: upcyklace. Kromě návrhářů se jí věnují designéři, inženýři, ale i holky, kterým po babičce zůstal šicí stroj.

Výstava Má plast představuje i další zajímavý projekt. Architektka Kateřina Nováková z Fakulty architektury ČVUT pracuje se svým minitýmen PETMAT na vývoji cihel z PET lahví. Experimentování s materiály ji zajímalo vždycky, praktický zájem o plastové cihly ale spustil až film Michaela Reynoldse Architekt odpadu.
Zatím se týmu podařilo vyvinout prototyp cihličky z půllitrové petky, která by v ideálním případě měla jít propojit ve stylu puzzle s dalším kouskem. Projekt finančně podpořila značka Mattoni, která s cihličkou vyrazila na Expo v Miláně. Na designu cihly se podílel dlouholetý spolupracovník firmy Jan Čapek a student architektury Šimon Prokop.
Cesta k případné cihlové stavbě - Kateřině Novákové by se líbil třeba podsvětlený bar - bude však ještě dlouhá. Vyžaduje totiž testování, co lahev, potažmo cihla, vydrží, a výrobu spousty prototypů.
Protože tým na výrobu vyfouknutých lahví neboli proforem nemá vlastní stroj a v Česku si žádná firma kvůli ztrátě nemůže dovolit odstávku, celý projekt se testuje v Německu.
Prozatím tak Nováková se studenty pracuje alespoň s klasickými petkami. Loni z 12 tisíc lahví před fakultou postavili osvětlený vánoční stromek, letos si jejich know-how objednal Jindřichův Hradec. Na náměstí nechá město instalovat pětimetrového anděla. Do sběru potřebných PET lahví se zapojily tamní školy, od čehož si architektka slibuje i výchovný efekt. Další informace o životě a smrti plastu pak plánuje vměstnat do dutého andělova těla.       
 

Autor: 
Hana Slívová
Zdroj: 
Newsweek