Datum zveřejnění: 
17. 10. 2016

Vláda by měla ve čtvrtek 20. října podepsat investiční smlouvu se společností General Electric (GE). Americký gigant zamýšlí postavit v Česku závod pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů.
Hodnota investice by podle dřívějších informací měla dosáhnout více než 9,5 miliardy korun (350 miliónů eur). Česko by se díky této investici dostalo mezi pět států, ve kterých jsou vyvíjeny a vyráběny letecké motory.
GE může zažádat o investiční pobídku určenou na stavbu nového závodu maximálně do 25 procent uznatelných nákladů. V novém závodě by společnost měla zahájit výrobu do konce roku 2022. V té době by produkce firmy v Česku měla dosáhnout 400 motorů za rok, v roce 2026 pak 600 motorů. V novém závodě by mělo být vytvořeno nejméně 500 nových pracovních míst.
Vláda znění smlouvy schválila již v létě. Stát by v souvislosti s touto investicí měl v letech 2016 až 2018 uvolnit téměř dvě miliardy korun na financování přípravy vývoje nových turbovrtulových motorů pro České vysoké učení technické v Praze. ČVUT chce s americkým průmyslovým konglomerátem spolupracovat.      

Zdroj: 
Právo