Datum zveřejnění: 
16. 10. 2016

Stanici metra není nutné koncipovat jako temnou díru v zemi. Přesvědčují o tom každoroční žebříčky nejkrásnějších stanic v Evropě i po celém světě. S vidinou zahraničních uměleckých zásahů do jinak kovově chladných prostorů svítá i Praze naděje, že by její budoucí podoba metra mohla vypadat jinak než dnes. Rozměrné mozaiky, designové osvětlení, velkoformátové malby od současných umělců jsou tím, čím se lze právě inspirovat.

Stylu německého minimalismu podtrženého světelnými prvky by se mohlo dočkat i pražské metro D, pokud by k jeho konceptu byli přizváni studenti architektury z ČVUT. Šestice mladých umělců zveřejnila svou vizi stanic modré linky na základě iniciativy Metro D jinak a lépe. Ke konceptu podzemky se snažili přistupovat jako architekti a umělci před rokem 1989.

Právě tyto vize jsou nejvíce ceněny nejen u zahraničních médií. Návrhům dominuje plech, beton a modré prvky. Podle studentů není odvážnost konceptu ve sporu s nízkou finanční zátěží. Jejich pojetí paradoxně chválí i Kotas.      
 

Zdroj: 
lidovky.cz