Datum zveřejnění: 
7. 10. 2016

Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze byl vyvinut systém pro řízení fúzního reaktoru (tokamaku) skrze internet. Tuto technologii vymyslel a představil Ing. Vojtěch Svoboda, CSc., který provozuje školní tokamak GOLEM. Díky spolupráci na mezinárodním projektu ITER byla tato technologie představena i monackému princi Albertu II. při jeho návštěvě ve Francouzské Cadarache.      

Začátkem září 2016 navštívil Českou republiku Bernard Bigot (generální ředitel tokamaku ITER) a v rámci svého programu zavítal i na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze. Zde mu Ing. Vojtěch Svoboda, CSc., představil možnost, jak řídit tokamak na vzdálenost pár metrů i stovek tisíc kilometrů za pomoci internetu.

Možnost řízení tokamaku a experimentování na tomto zařízení i ze vzdálenosti 1000 km otevírá dveře všem zájemcům o termojadernou fúzi a zařízení umístěné na ČVUT v Praze může sloužit i zahraničním univerzitám. Ukazuje se tak, že pracovníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze mají stále co nabízet.      
 

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz