Datum zveřejnění: 
4. 10. 2016

Do soutěže o zlatou medaili bylo na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu přihlášeno celkem 32 exponátů a šest z nich se tohoto ocenění dočkalo. Všichni výrobci a vystavovatelé si této pocty velice cení, což nám potvrdila naše návštěva u medailistů.

Ultralehký dvoumístný letoun v tandemovém uspořádání a s dmychadlovým pohonem a poháněný pístovým spalovacím motorem vznikl ve spolupráci zaměstnanců a studentů Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze a firmami LA composite, s.r.o. a Jihlavan airplanes, s.r.o. Veřejnosti se tak představuje zcela nový a ve světě dosud nerealizovaný koncept ultralehkého letounu, který po dokončení vývoje bude schopen nabídnout trhu vlastnosti proudového letounu v kategorii ultralehkých letadel. Klasický tryskový pohon s horkými spalinami zde není z legislativních důvodů možný.

"Jde o prototyp po nedávných letových zkouškách. Čekají ho ještě jedny zkoušky, takže ačkoliv je o něj velký zájem, objednávky zatím nebereme. Bez nadsázky lze říci, že jde o unikát, který v této kategorii nemá ve světě konkurenci. Existují sice podobné letouny, ale s větší hmotností. Zatím jsme ho představili jen na letecké výstavě v Německu, kde patřil mezi velice sledované exponáty... V Brně bychom si teď měli znovu potvrdit zájem o letoun a čekáme i další kontakty se zajímavými zákazníky. Jsme potěšeni, že odborná porota ocenila jedinečnost tohoto letounu. Budou ho asi využívat především vysloužilí armádní piloti. Počítáme samozřejmě i s exportem, ale zatím jsme ještě neurčili cenu. Myslíme si, že kromě Německa bude o něj zájem třeba i v USA, a kdo dnes ví, kam ještě doletí," s úsměvem říká Martin Kubovčiak, obchodní ředitel Jihlavanu.

Zdroj: 
iHNed.cz