Datum zveřejnění: 
4. 10. 2016

Strojírenský obor, stejně jako ostatní odvětví tuzemského průmyslu, stojí v současnosti před velkou výzvou. Je jí čtvrtá průmyslová revoluce, zvaná Průmysl 4.0, představující přelomový technologický vývoj.

V čem spočívá a jak se projeví? Především v konvergenci komunikačních a počítačových technologií, v rozvoji aditivních technologií (3D tisk), propojení internetu věcí s internetem služeb a posunem hranice mezi reálnem a virtuální realitou.       
Technologii už máme, myšlení jsme ještě nezměnili," uvádí ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT Vladimír Mařík. Podle něj Průmysl 4.0 je celospolečenský fenomén, který zasáhne nejvíce právě myšlení lidí: "Revoluce nastane tehdy, až evoluční procesy secvaknou, v té chvíli se promění i lidské myšlení," dodává.       

Daný vývoj představuje výzvu především pro oblast vzdělávání. "Potýkáme se s nedostatkem inženýrů, ale budeme jich potřebovat ještě více a s úplně jiným profilem. Budoucí inženýři by si měli v rámci studia sáhnout na specializované stroje, proaktivně pracovat na zařízeních, měli by být schopni řešit problémy interdisciplinárně, se schopností permanentní inovace a především by si na technických školách měli osvojit tzv. měkké dovednosti, bez nichž se neobejdou," apeluje Vladimír Mařík.       

Zdroj: 
Lobby