Datum zveřejnění: 
3. 10. 2016

Vysoké školství v Česku stoupá vzhůru. Alespoň na pomyslném žebříčku kvality vysokých škol U21 Ranking of National Higher Education Systems (U21), což je jeden z nejprestižnějších světových žebříčků hodnocení vysokého školství v rozvinutých zemích světa. Jeho základní myšlenkou je, že ekonomický, sociální a kulturní rozvoj země závisí na kvalitě celého vysokého školství a nikoli na kvalitě několika univerzit orientovaných na výzkum. Pořadí, které od roku 2012 zveřejňuje nadnárodní sdružení výzkumných univerzit U21 (Universitas 21), zahrnuje padesátku států a hodnotí jejich vysoké školství z různých pohledů. 

České vysoké školství si své postavení zlepšilo například v kritériu "connectivity", což je přenos znalostí mezi vysokými školami a firmami. Přestože na tom stále není dobře, patří Česko mezi země s největším posunem vpřed (ze 40. na 30. místo) společně s Novým Zélandem a Rumunskem. Například v ukazateli webové prezentace vysokých škol, tedy v počtu zveřejněných dokumentů na počet obyvatel, je letos Česká republika společně s Tchaj-wanem hodnocena jako vůbec nejlepší.       

Ve světě vede USA, v Česku Masarykova univerzita

Celkovým vítězem žebříčků ve všech jeho ročnících jsou Spojené státy americké, které dosáhly vždy plného skóre. "Systém v USA je výrazně jiný než to, co známe u nás a dá se říci i v Evropě," vysvětluje Daniel Münich, expert na vysoké školství a pedagog na institutu CERGE-EI. "Ve Spojených státech je obrovská konkurence veřejných a soukromých škol, diametrální rozdíly jak v kvalitě, tak typech univerzit, mnohde vysoké školné, a tedy i vysoké dodatečné příjmy škol, stejně jako historická tradice přivádějící platící studenty z celého světa. Mají vynikající propojení s komerčním sektorem, velkou samostatnost škol a tak dále," vyjmenovává Münich důvody, proč právě americké univerzity představují světovou špičku.
Hospodářské noviny sestavují každý rok vlastní žebříček českých vysokých škol, kde hodnotí české veřejné vysoké školy v sedmi oborech. Velmi dobře se umístila brněnská Masarykova univerzita, která zvítězila v oborech psychologie, sociologie a právo. Nejstarší česká škola, Univerzita Karlova, učí nejlépe ekonomii, pražské České vysoké učení technické (ČVUT) zase zvítězilo v technických oborech informatika a strojírenství. Žebříčky vysokých škol za rok 2016 vydají HN v lednu.       

Autor: 
Zuzana Keményová
Zdroj: 
iHNed.cz