Datum zveřejnění: 
2. 10. 2016

Soutěž na nový mýtný systém mohla být již před ukončením, kdyby ministr dopravy Dan Ťok věděl, jak daleko se v minulosti přípravy již dostaly. Podle bývalého děkana Fakulty dopravní ČVUT Petra Moose není pravda, že se stát dostal do patové situace a nemohl soutěž začít připravovat. Ministerstvo podle něj mělo potřebnou dokumentaci, patrně o ní však nevědělo. Petr Moos byl hostem Otázek Václava Moravce.

Podle Petra Moose jsou jádrem problému časté výměny ministrů, protože prakticky každý z nich přichází do funkce bez hlubších znalostí. "S každým ministrem přišli noví lidé. Zjistili jsme, že jsou to lidé nepolíbení múzou techniky a vlastně nevěděli, o co jde," podotkl.

Současný ministr sice zdůrazňoval: "Od poloviny roku 2012 existuje rozhodnutí vlády, že se má začít chystat soutěž a nachystat program, co se bude dít, až Kapschi skončí smlouva. Dva roky se nic neudálo." Ale někdejší děkan dopravní fakulty upozornil, že ve skutečnosti mělo ministerstvo k dispozici nejen dokumentaci k mýtnému systému, ale i analýzu, jak by mělo postupovat, kterou fakulta připravila již před sedmi lety, "aby to nedopadlo tak, jak to nakonec dopadlo".

"Já jsem pořád optimista. Přál bych panu ministru Ťokovi, aby byl ve svém výsledku úspěšný a situaci vyřešil. Leč určité nepochopení jeho a jeho lidí způsobilo zpoždění v přípravě tendru."

Petr Moos

Připomněl přitom, že podle nařízení Evropské komise by měl mít mýtný systém dvě části – výběrčího mýta a provozovatele mýtných dat. Není přitom dosud zřejmé, kdo by měl plnit kterou část. Tendr, který ministerstvo tak dlouho připravuje, se patrně týká dodavatele mýtných dat. "Ale ČR nemá výběrčího," upozornil Petr Moos.      
 

Zdroj: 
CT24.cz