Datum zveřejnění: 
30. 9. 2016

Vědci z Fakulty strojní Českého vysokého učení technického vyvinuli umělou náhradu hlasivek, která by mohla pomoci tisícům lidí bez hlasu nebo nemocným rakovinou hrtanu.

Ročně v Česku přijde kvůli operaci (laryngektomii) o hlasivky až 150 lidí. Navržená náhrada hlasivek by se vyráběla na míru každému pacientovi a ladila by se podle jeho původního hlasu. V úterý za projekt dostal Cenu předsedy Grantové agentury ČR vedoucí výzkumného týmu Tomáš Vampola z Fakulty strojní ČVUT. Vědci si vynález už patentovali v Česku a požádali i o udělení patentu v zahraničí. Před sebou má ale ještě náročné testy na zvířatech a až v budoucnu ho čeká klinické testování na lidech. Teprve pak by se mohl komerčně využívat.

„Není to stroječek. Je to konstrukce, jakýsi rámeček, v němž jsou zalité hlasivkové vazy, které jsou předepnuté tak, aby se docílilo požadované frekvence. Hlasivková náhrada, jak jsme ji navrhovali, se skládá z více vrstev a my jsme schopni strukturou vrstev ovlivňovat charakter kmitání,“ popsal Vampola náhradu. Poruchy hlasu

Řešitelský tým se skládal ze čtyř institucí. Materiál pro hlasivkovou náhradu navrhl a vyrobil Ústav makromolekulární chemie Akademie věd ČR. Počítačové simulace funkcí a prověření, že se hlasivky chovají podle předpokladů, zajistil Vampolův tým z Fakulty strojní ČVUT. Tam také vznikly formy pro odlévání umělých hlasivek. V Ústavu termomechaniky AV ČR na speciálně zkonstruované měřicí trati simulující plíce a vokální trakt člověka pak vědci ověřovali jejich aerodynamické, akustické a vibrační vlastnosti. Zda jsou náhrady vhodné pro pacienta, nakonec určili na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Zdroj: 
zdravi.euro.cz