Datum zveřejnění: 
30. 9. 2016

Náš svět není bezpečné místo. Nikdy nebyl a nikdy ani úplně bezpečný nebude – ale právě proto je bezpečnost tak zásadní téma. A právě bezpečnost bude společným jmenovatelem dnešní Noci vědců.      

Cítíte se bezpečně? Bez ohledu na to, co si pod tím představíte: Bezpečnost na silnicích, bezpečí domova, bezpečně na internetu, při práci, při výzkumu nebo bezpečné stahování aplikací do mobilního telefonu. Jaká je role vědy v zajišťování všech druhů bezpečí a bezpečnosti? Letošní Noc vědců, která se koná právě dnes, se pokusí najít odpovědi a nabídne řadu nečekaných souvislostí.      


České vysoké učení technické v Praze
Návštěvníci se mohou vydat na exkurzi do tokamaku. Čeká je prohlídka unikátního pokusného zařízení tokamak jménem GOLEM pro zvládnutí termojaderné fúze, které Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze získala roku 2007. Během exkurze znalci prozradí, co je to termojaderná fúze a jaké jsou její výhody jako zdroje energie pro lidstvo. Dozvíte se, jaké jsou možné i nemožné cesty ke zvládnutí termojaderné fúze. Nechybí ukázka, jak takový tokamak funguje.      
 

Zdroj: 
CT24.cz