Datum zveřejnění: 
30. 9. 2016

Bezpečnost – takové je téma letošního festivalu vědy Noc vědců. Uskuteční se jako každoročně poslední pátek v září, a to na mnoha desítkách míst po celé České republice.

"Spoluorganizátorů je celkem třiadvacet a každý z nich přizval ještě řadu partnerů. Celkově se tedy na Noci vědců podílí stovky lidí, institucí, společností a organizací,” uvedla Hana Královcová z plzeňského Techmania Science Center, které je od počátků národním koordinátorem Noci vědců.

Každý ročník Noci vědců se nese v duchu jiného tématu. Tím letošním je bezpečnost. "A to bez ohledu na to, co si pod tímhle slovem představíte: bezpečnost na silnicích, bezpečí domova, bezpečně na internetu, bezpečnost při práci nebo bezpečné stahování aplikací do mobilního telefonu. Noc vědců nabídne odpovědi na otázku, jaká je v tom všem role vědy a rozkryje řadu nečekaných souvislostí,” dodala Hana Královcová.

Za poznáním lidé mohou 30. září večer zamířit do Prahy, Plzně, Liberce, Českých Budějovic, Brna, Pardubic, Hradce Králové, Olomouce, Ostravy, Zlína, ale také třeba do Slaného, Rychnova nad Kněžnou nebo Klatov. Otevřené budou rovněž hvězdárny České astronomické společnosti.

Pražská ČVUT nabídne přednášky o radioaktivitě či možnost zkusit si deaktivovat bombu.

Noc vědců je projekt Evropské komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu několika stovek festivalů vědy po celé Evropě a koná se každoročně poslední pátek v září.       
 

Autor: 
Alena Lochmannová
Zdroj: 
novinky.cz