Datum zveřejnění: 
29. 9. 2016

Tým profesora Tomáše Vampoly vytváří obrazně řečeno hudební nástroj – snaží se pro něj najít vhodný materiál a tvar, aby co nejlépe zněl a fungoval. Tím nástrojem jsou umělé hlasivky. Ty lidské, jež vykonají víc než milion kmitů za den a vzduch v nich má sílu hurikánu, se zatím nikomu plně nahradit nepodařilo. Vampola však společně se skupinou vědců napříč ústavy Akademie věd, ČVUT a Univerzity Karlovy našel způsob, jak vyvinout umělý orgán, který bude moct lidem postiženým rakovinou hrtanu navrátit po náročné operaci hlas.
Za své bádaní nyní získal společně s dalšími třemi laureáty Cenu předsedy Grantové agentury ČR. Ta se každoročně uděluje autorům nejlepších projektů základního výzkumu. Cena je spojena se stotisícovou podporou od agentury.       
Než se však výsledky dostanou až k pacientům, potrvá to několik let. Na řadě je testování na zvířatech a následné klinické studie na lidech. Technici, lékaři a chemici se nyní snaží co nejvíce vylepšit materiál umělých hlasivek. Ačkoliv Vampola přiznává, že experti v různorodém týmu často mluví jiným jazykem, spolupráci si pochvaluje. Přišel k ní přitom náhodou – po smrti původního otce myšlenky, docenta Karla Dedoucha, se hledal vhodný pokračovatel projektu a profesor z Fakulty strojní ČVUT se toho ujal. "Jestli řeším letadla, nebo biomechaniku hlasu, je vcelku jedno, ve všem jde o rovnice," říká Vampola.       

Autor: 
Adéla Skoupá
Zdroj: 
iHNed.cz