Datum zveřejnění: 
29. 9. 2016

Čeští vědci vyvinuli umělou náhradu hlasivek, která by mohla pomoci tisícům lidí bez hlasu nebo nemocným s rakovinou hrtanu. Ročně v Česku přijde kvůli operaci (laryngektomii) o hlasivky až 150 lidí. Navržená náhrada hlasivek by se vyráběla na míru každému pacientovi a ladila by se podle jeho původního hlasu.

Vědci si vynález už patentovali v Česku a požádali i o udělení patentu v zahraničí. Před sebou má ale ještě náročné testy na zvířatech a až v budoucnu ho čeká klinické testování na lidech. Teprve pak by se mohl komerčně využívat.   

    
Spolupráce čtyř institucí. Hledá se sponzor

Řešitelský tým se skládal ze čtyř institucí. Materiál pro hlasivkovou náhradu navrhl a vyrobil Ústav makromolekulární chemie Akademie věd ČR. Počítačové simulace funkcí a prověření, že se hlasivky chovají podle předpokladů, zajistil Vampolův tým z Fakulty strojní ČVUT. Tam také vznikly formy pro odlévání umělých hlasivek.

V Ústavu termomechaniky AV ČR na speciálně zkonstruované měřicí trati simulující plíce a vokální trakt člověka pak vědci ověřovali jejich aerodynamické, akustické a vibrační vlastnosti. Zda jsou náhrady vhodné pro pacienta, nakonec určili na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.       

Zdroj: 
novinky.cz