Datum zveřejnění: 
27. 9. 2016

Výzkum slin klíšťat, individuální hlasivkové náhrady, objev v křemíkových nanokrystalech i překlady antických textů o souhvězdích získaly dnes Cenu předsedy Grantové agentury ČR. Letošní ocenění nejlepších projektů základního výzkumu, které byly ukončeny loni, jsou genderově vyrovnané - putují za dvěma vědkyněmi a dvěma vědci. Dnes je předal v budově Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy předseda GA ČR Ivan Netuka.      

Strojař Tomáš Vampola z Fakulty strojní Českého vysokého učení technického zase vyvinul se svým týmem individuální hlasivkové náhrady, které by se vyráběly na míru každému pacientovi a ladily podle jeho původního hlasu. Řešitelský tým se skládal ze čtyř institucí.

Vědci si vynález již patentovali v ČR a požádali i o udělení patentu v zahraničí. Před sebou má ještě náročné testy. "Nikdy jsem si neuvědomil, kolik lidí touto poruchou hlasu trpí. Měli jsme štěstí, že se nám opakovaně podařilo získat grantové projekty," dodal Vampola. Stotisícová odměna, která je spojena s Cenou GA ČR, na další vývoj náhrady ale nestačí, vědci proto hledají vhodného sponzora."      
 

Zdroj: 
denik.cz