Datum zveřejnění: 
25. 9. 2016

Pořídit si vlastní nádraží přímo v Děčíně? Není problém. České dráhy totiž nabízejí na prodej historickou budovu dolního východního nádraží.

"Historická budova východního nádraží bývala kdysi chloubou Děčína, hostila dokonce císaře Františka Josefa I. Dnes je ale celá budova, v jejíž části jsou i byty, v dezolátním stavu. Na mnoha místech je propadlá střecha. V kdysi výstavní odjezdové hale, ve které následně byla desítky let tělocvična, je nyní hromada nepořádku.
O možném využití historické budovy již nějaký čas uvažuje děčínská pobočka ČVUT. Ta ji ale koupit nemůže. A zdarma ji nezíská.
"Jsme akciovou společností a musíme postupovat s péčí řádného hospodáře. Majetek prodáváme na základě znaleckých posudků," uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Podle jejích slov proto není možný ani bezplatný převod, ani prodej za symbolickou cenu.
Pro ČVUT zamýšlený prodej ale příliš velkým problémem není.
"Ten by nastal teprve ve chvíli, kdy by budovu koupil nějaký spekulant a chtěl za ni několikanásobek současné ceny. To si ale nemyslím," říká Ondřej Smíšek z děčínské pobočky Českého vysokého učení technického.
Vysoká škola by ráda na východní nádraží do historických budov přesunula svou děčínskou pobočku, mohly by tam také vzniknout dopravní laboratoře. Pracoviště dopravní fakulty v Děčíně se totiž kromě jiného zabývá výzkumem dopravy.
Případné kupce by kromě poměrně vysoké ceny mohlo odradit i to, že budova je kulturní památkou. A podle toho by se k ní měl také majitel chovat.      

Autor: 
Alexandr Vanžura
Zdroj: 
ustecky.denik.cz