Datum zveřejnění: 
23. 9. 2016

"Všichni na žebříčky brblají, mají k nim spoustu často oprávněných výtek, ale stejně na ně koukáte – a chcete obstát co nejlépe," popsal před dvěma lety vztah akademiků k univerzitním rankingům Jan Konvalinka, prorektor Univerzity Karlovy.
Včera zveřejněný žebříček Times Higher Education (THE), jenž patří mezi tři nejváženější hodnocení, přináší Čechům podnět k zamyšlení. Poprvé od roku 2011 totiž není v první čtyřstovce žádná vysoká škola z Česka.
Univerzita Karlova si uchovala loňskou pozici v páté světové stovce, ale ostatních 11 škol z ČR je až ve druhé polovině přední globální tisícovky. Do lepšího "balíku" se dostalo brněnské VUT, VŠCHT a ČVUT, Masarykova univerzita a Univerzita Palackého. "Pro nás je to úspěch. Jsme trpaslíkem mezi českými obry," řekl LN Karel Melzoch, rektor výzkumně orientované VŠCHT se čtyřmi fakultami.
Tlak v popředí nového žebříčku lze přičíst zejména vysoké dynamice rozvoje asijských univerzit; Čína již dodala 52 vysokých škol, Japonsko 69 a Indie 31.
Na světě je odhadem 20 tisíc škol. Experti hodnotí několik předních tisíc univerzit z vyspělých zemí, 980 nejlepších potom zveřejňují. Pokračování na straně 2 České univerzity se propadly Nejlepší vysokou školou světa je podle rankingu Oxford, který po pěti letech vystřídal Caltech       
 

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny