Datum zveřejnění: 
22. 9. 2016

Jedinečnou příležitost vidět urychlovač částic nebo mlžnou komoru mají od 21. září lidé v Českých Budějovicích. Výstava Accelerating Science zavede návštěvníky zábavnou formou k jádru vědy. Unikátní expozici přivezlo poprvé do České republiky Mezinárodní centrum pro výzkum elementárních částic CERN v Ženevě.

„Teď už stojíme v tunelu urychlovače, takže když se podíváme doleva, uvidíme dlouhé modré potrubí, které vede svazky částic, zahýbá je do kruhu. Ten tunel má celkem 27 kilometrů a na několika místech dochází ke srážkám částic,“ ukazuje člen výboru pro spolupráci České republiky s CERN Jiří Dolejší model urychlovače s maketou jeho magnetu ve skutečné velikosti a s modelem detektoru v měřítku 1:25. 

Výstava je rozdělená do pěti zón. Prostřednictvím zábavné videoanimace nebo interaktivních her vtáhne do vesmíru a světa mikročástic. 

Do tunelu urychlovače se podívala Jitka Cibulová Vokatá

„Teď jsme nastartovali mlžnou komoru. Je to zařízení, které nám umožňuje pozorovat částice radioaktivního pozadí, které jsou běžně neviditelné,“ říká student ČVUT v Praze Ondřej Zbytek. Mlžná komora je dílem skupiny mladých lidí zapálených pro fyziku. 

„To, co nás zajímá, je ta vrchní část mlžné komory. Tu si můžeme představit opravdu jako akvárium, které je otočené dnem vzhůru, a pod tím akváriem se právě nachází speciální alkoholová atmosféra, která nám umožňuje pozorovat ty radioaktivní částice,“ vysvětluje princip Ondřej Zbytek. 

Význam výstavy popsal Rolf Landua z mezinárodního centra pro výzkum elementárních částic CERN v Ženevě: „Tahle výstava ukazuje vztah mezi základní a aplikovanou vědou. Zároveň ale také ukazuje, jak se vědci v CERN snaží pochopit, co je to vesmír, z čeho se skládá hmota a jak jsme vznikli.“ 

Výstava Accelerating Science zůstane na českobudějovickém výstavišti až do 10. ledna. 

Autor: 
Radek Šíma
Zdroj: 
zpravy.rozhlas.cz