Datum zveřejnění: 
22. 9. 2016

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Drony jako pomocníci památkářů. Jejich zásluhou se podařilo prozkoumat těžko dostupná místa v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. S nápadem použít k tomu vrtulníky s kamerami přišli akademici z ČVUT. Zkušenosti využijí pro další vývoj přístrojů.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Místy vybledlé barvy, praskliny v malbě. Památkáři se teď na stav fresek můžou podívat zblízka a nepotřebují k tomu lešení. Malá bezpilotní helikoptéra se pohybuje ve výšce až 40 metrů. Na základě získaných záběrů budou památkáři vědět, které části kostela je potřeba renovovat. Kostel měl dosud jen nekvalitní fotografie ze 40.let. Nová videa umožní lépe prozkoumat i sochy.

Martina Viktorie KOPECKÁ, duchovní kostel sv. Mikuláše:
V podstatě do dnešní doby nevíme koho zobrazují,kdo je jejich autorem. Předpokládám, že pocházejí z okruhu Matyáše Brauna.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Pro pilota je to trénink v prostoru plném překážek. Zároveň si tady technici z ČVUT vyzkoušeli i dvojici dronů, které pracují samostatně bez člověka.

Daniel STACH, redaktor:
Tohle je kameraman a tohle osvětlovač. Kameraman sleduje svoje okolí a dává osvětlovači pokyna kam se má přesunout.

Martin SASKA, vedoucí skupiny vícerobotických systémů FEL ČVUT:
Tady to je dron kameraman, který je vybaven 4 kamerami pro snímání svého okolí. On je schopný relativně lokalizovat helikoptéry letící v jeho okolí, a zadat jim trajektorii tak, aby jej doprovázely během snímání prostředí.

Daniel STACH, redaktor:
Taková spolupráce se dá využít třeba při hledání zdrojů radioaktivity nebo v budoucnu v zemědělství. Drony by mohly pomocí termokamer sledovat stádo a odhalit nemocná zvířata. Teď se vědci chystají na mezinárodní soutěž, v ní musí ukázat, že jejich dron dokáže sám přistát na jedoucím autě a tři drony společně sesbírat rozložené předměty. Helikoptéry nejdřív položené věci najdou a pak vymyslí, jak je společně co nejefektivněji odnést. O spolupráci s odborníky s ČVUT mají zájem i firmy. Každý měsíc se jedna ozve.

Zdroj: 
ČT 1