Datum zveřejnění: 
22. 9. 2016

Štěrboholská spojka je jedním ze dvou pražských tahů, které dokážou ochromit dopravu minimálně v polovině Prahy. Podle odborníků problémy budou pokračovat, dokud nebude dostavěný Pražský a Městský okruh.

Na Štěrboholské spojce, přes kterou denně projede okolo osmdesáti tisíc automobilů, havaroval včera brzy ráno ve směru do Prahy kamion. Na silnici, kde je kvůli opravám provoz omezen už od počátku léta, museli několik hodin policisté dopravu řídit kyvadlově. Jediná nehoda tak zastavila provoz na několika kilometrech radiály.

Doprava však houstla i jinde. Kvůli snahám řidičů kolony objet se totiž problém rozlil i do okolních silnic. Právě Štěrboholská spojka, tedy úsek mezi Štěrboholy a Černým Mostem, je totiž vedle Jižní spojky jednou ze dvou komunikací, které v případě nehody nebo jiného omezení dokážou ochromit dopravu téměř v celé metropoli. Komplikace tak v případech, jako byl ten včerejší, čekají řidiče například také na Spořilově, v Malešicích, Záběhlicích a v dalších částech Prahy.

Podle statistik Technické správy komunikací je však Štěrboholská spojka zároveň jednou ze silnic, kde se nejčastěji bourá. "Jakákoliv drobná nehoda na tomto úseku způsobí problémy, které se promítají minimálně do celé východní části města," říká Petr Moos z Dopravní fakulty Českého vysokého učení technického.

Autor: 
Martin Bajtler
Zdroj: 
praha.iDNES.cz