Datum zveřejnění: 
22. 9. 2016

Záběry z dronu mohou pomoci identifikovat sochy světců v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. Kamera na bezpilotní helikoptéře dnes snímala sochy ve 40 metrů vysoké kupoli z úhlu, který není možné zachytit teleobjektivem ze země. ČTK to řekl Martin Saska, vedoucí skupiny multi-robotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Jeho tým na jiném místě kostela testuje novou technologii.

U některých soch v tomto barokním kostele není jasné, koho znázorňují. Říká se jim "neznámý světec". "Pracovníci kostela říkají, že kdybychom z úhlu zrovna zachytili nějakou insignii, která by jim pomohla identifikovat toho světce, tak by jim to pomohlo v jejich práci," vysvětlil Saska, proč byl jeho tým do tohoto kostela pozván.

Ve spolupráci s některou z firem je možné tuto technologii dopracovat pro komerční použití. Tým z ČVUT žádá o evropskou dotaci na aplikaci tohoto výzkumu. Samostatný dron by bylo možné podle Sasky vyvinout pro praxi během roku. Technologii s týmem kameramana a čtyř osvětlovačů je podle něj možné doladit ve čtyřletém až pětiletém horizontu.

Zdroj: 
ceskenoviny.cz