Datum zveřejnění: 
22. 9. 2016

Záběry z dronu mohou pomoci identifikovat sochy světců v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. Kamera na bezpilotní helikoptéře dnes snímala sochy ve 40 metrů vysoké kupoli z úhlu, který není možné zachytit teleobjektivem ze země. ČTK to řekl Martin Saska, vedoucí skupiny multi-robotických systémů, která působí na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Jeho tým na jiném místě kostela testuje novou technologii.

U některých soch v tomto barokním kostele není jasné, koho znázorňují. Říká se jim "neznámý světec". "Pracovníci kostela říkají, že kdybychom z úhlu zrovna zachytili nějakou insignii, která by jim pomohla identifikovat toho světce, tak by jim to pomohlo v jejich práci," vysvětlil Saska, proč byl jeho tým do tohoto kostela pozván.

Získal zde také prostor pro vyzkoušení technologie, kdy dron s kamerou doprovází druhý dron osvětlující daný prostor. Tento experiment se koná ve vyhraničeném výklenku. "Přece jenom je to výsledek základního výzkumu a nechceme tady poškodit žádnou památku. Takže jsme si vytipovali místo, kde nejsou cenné obrazy, které bychom mohli poškodit," řekl Saska.

Poprvé byly bezpilotní helikoptéry jeho týmu využity na jaře, kdy nasnímaly interiér farnosti ve Šternberku v Olomouckém kraji. Cílem je, aby helikoptéra nezávisle na pilotovi sledovala předem zadanou dráhu pohybu. Kameru může doplnit jedno i více světel. "Pak máme de facto autonomní tým kameramana a osvětlovače, který může sledovat trajektorii i v nepřístupných místech, kde není přímá viditelnost mezi dronem a pilotem," poznamenal vedoucí týmu. Výzkum směřuje k tomu, aby bylo možné i skupinu dronů využít spolehlivě a bezpečně v těžko přístupných místech.

Ve spolupráci s olomouckým pracovištěm Národního památkového ústavu uvažují experti z ČVUT o možnosti létat v různých typech památkových objektů. "Například polorozbořené venkovské kostely jsou pro nás výzvou," řekl Saska. Kvůli špatnému technickému stavu bývá do těchto památek zakázán přístup. Díky podrobnému zmapování interiéru by památkáři mohli rozhodnout, zda je možné je zachránit, případně se pokusit alespoň o digitální rekonstrukci.

Ve spolupráci s některou z firem je možné tuto technologii dopracovat pro komerční použití. Tým z ČVUT žádá o evropskou dotaci na aplikaci tohoto výzkumu. Samostatný dron by bylo možné podle Sasky vyvinout pro praxi během roku. Technologii s týmem kameramana a čtyř osvětlovačů je podle něj možné doladit ve čtyřletém až pětiletém horizontu.

Zdroj: 
ČTK