Datum zveřejnění: 
20. 9. 2016

Začalo to zhruba před patnácti lety výzkumem vzájemné komunikace a plánováním několika strojů, dronů – čili multiagentními technologiemi. O nápady kolem týmu Michala Pěchoučka se posléze začalo zajímat americké letectvo, námořnictvo či NASA.
A nyní už se na Fakultu elektrotechnickou ČVUT vrací jeho doktorandi: z Kalifornie, Londýna, Aarhusu, elitního Technionu v Izraeli anebo ze špičkového MIT. Témata výzkumu umělé inteligence se tak rozšířila, že je od srpna v provozu nové a anglicky pojmenované středisko Artificial Intelligence Center (AIC). Má být líhní nápadů i univerzitních firmiček, startupů. Volal už Google?
"Ještě ne, ale čekám, kdy to udělají," řekl LN ředitel Pěchouček, jenž prozradil, že čerstvé kontrakty s badateli už podepsaly firmy jako Procter & Gamble nebo Hewlett-Packard Enterprise.
Hodně si od mezinárodního pracoviště s asi 35 vědci a doktorandy slibuje i děkan elektrofakulty. "Od centra AIC očekávám – kromě rozšíření záběru – i zachování světové kvality výzkumu a výuky," sdělil LN profesor Pavel Ripka.       
 

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny