Datum zveřejnění: 
20. 9. 2016

Facebook chce urychlit vývoj v oblastech počítačového vidění a strojového učení. Vybraným patnácti univerzitám poskytne hardware pro získání rychlejších výsledků. Česko je mezi nimi a hned dvakrát!

Zájem o umělou inteligenci narůstá v celosvětovém měřítku. Podle Marka Zuckerberga, zakladatele sociální sítě Facebook, je zásadním problémem při výzkumu v tomto odvětví nedostatečná infrastruktura, nástroje a technologie. Zuckerberg se proto rozhodl vypracovat svůj vlastní program FAIR (Facebook Artificial Intelligence Research), který má pomoci tento proces urychlit.

Facebook chce v rámci programu poskytnout evropským vysokým školám prostředky pro plnohodnotný výzkum umělé inteligence. Pro spolupráci si vybral celkem patnáct špičkových technických univerzit z Rakouska, Belgie, Francie, Německa, Itálie, Velká Británie, Ruska a Švýcarska. Mezi nimi jsou také dvě české univerzity - České vysoké učení technické v Praze a Vysoké učení technické v Brně.

"Ve výzkumu umělé inteligence panuje obrovská rozmanitost. Jsme přesvědčeni, že významně urychlíme pokrok a inovace v celém odvětví, pokud předním výzkumným týmům poskytneme potřebnou technologii,“ uvádí na blogu sociální sítě Yann LeCun, ředitel programu FAIR. Každá ze škol dostane dvaadvacet výkonných serverů s GPU výpočetními akcelerátory.

Jak uvedli zástupci obou českých univerzit, Ondřej Chum z ČVUT a Jan Černocký z VUT, v rozhovoru pro web TyInternety.cz, spolupráce s Facebookem započne instalací počítačů do konce letošního roku. Hardware jim pomůže urychlit práci s hlubokými neuronovými sítěmi, jak na teoretické úrovni při analýze vztahů neuronových sítí a klasických modelů ve strojovém učení, tak při vyhodnocování důležitosti komponent topologie hlubokých sítí. Dalším bodem zájmu budou rovněž technologie pro rozpoznávání obličejů, rozpoznávání objektů v obrazech a vyhledávání ve velkých obrazových databázích. Získané poznatky budou moci týmy sdílet mezi sebou.

Dle Ondřeje Chuma si Česko v oblasti výzkumu v mezinárodním měřítku vede velmi dobře, což dokazuje například přednáška o trénování konvolučních neuronových sítích českých vědců z ČVUT, která se objeví na prestižní říjnové konferenci European Conference on Computer Vision v Amsterdamu.

Zdroj: 
cdr.cz