Datum zveřejnění: 
18. 9. 2016

Vysokoškolské koleje v Praze jsou plně obsazené a studenti preferují komfort. Na většině pražských univerzit je tak největší zájem o jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Vyplývá to z informací, které pražské univerzity poskytly ČTK. Nejvíce lůžek vzhledem k nejvyššímu počtu studentů má Univerzita Karlova, která může ubytovat 11.500 lidí. Celkem pět pražských veřejných vysokých škol, mezi kterými nejsou zahrnuty školy umělecké, nabízí na kolejích přes 27.000 lůžek.

Ceny ubytování jsou počítány za den. Při třicetidenním měsíci ubytovaní zaplatí student od 2040 korun, pokud například bydlí ve čtyřlůžkovém pokoji na koleji Jednota v Opletalově ulici, po 5430 korun, pokud bydlí na jednolůžkovém pokoji s koupelnou a WC.

Na jiných pražských vysokých školách je cenové rozmezí podobné. Ve skromněji vybavených vícelůžkových pokojích je možné bydlet přibližně za 2,5 tisíce korun měsíčně. Za větší komfort si studenti připlatí. Na Vysoké škole ekonomické se za nejdražší lůžko platí přes 7000 korun měsíčně. Na Univerzitě Karlově jsou k dispozici vedle běžných pokojů také pokoje s hotelovými službami, za které se platí více než 8000 korun měsíčně.

Na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) zaplatí studenti za ubytování v nejdražších pokojích přes 4000 Kč. Přesto komfort samostatného ubytování upřednostňují. "Výrazný je posun poptávky směrem od vícelůžkových a levnějších pokojů k dražším a jednolůžkovým. Vyplývá z toho, že studenti preferují soukromí a kvalitu," uvedl mluvčí VŠCHT Michal Janovský.

Podle jeho kolegyně z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Andrey Vondrákové při výběru lokality ubytování hrají roli individuální požadavky studentů. "Někomu může vyhovovat bydlet v malé uzavřené koleji a jinému ve velkém areálu s možnostmi sportovního, ale i kulturního vyžití, a bohatšího kontaktu s ostatními ubytovanými. Důležitým kritériem je pro klienta i umístění fakulty či školy v blízkosti koleje," uvedla.

Všechny univerzity při obsazování míst na kolejích preferují vlastní studenty. Pokud poptávka převyšuje kapacity kolejí, rozhodující je dojezdová vzdálenost do Prahy. Ubytování na kolejích není dotované. Přespolní studenti dostávají takzvané ubytovací stipendium, které je řádově několik set korun měsíčně. Mohou ho použít pro jakékoliv účely, například k zaplacení části výdajů za pronájem. Někteří studenti totiž před ubytováním na koleji dávají přednost společnému pronájmu bytu.

Zdroj: 
ČTK