Datum zveřejnění: 
16. 9. 2016

Vyhlašovatel soutěže KOMA Modular ve spolupráci se statutárním městem České Budějovice se rozhodli představit všech třicet soutěžních návrhů, které do soutěže zaslali mladí architekti z osmnácti zemí pěti kontinentů přímo na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích. Tedy přesně na místě, kam mladí architekti novou budovu Jihočeské filharmonie dle soutěžního zadání navrhovali.

"Výstava přijede na místo z Vizovic v City-modulu." Tématem letošního ročníku studentské ideové architektonické soutěže byl návrh víceúčelové budovy Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích, s variabilním sálem až pro tisíc diváků. Vypisovatel soutěže věnoval na odměny celkovou částku 5000 EUR. Tu si rozdělili autoři soutěžních návrhů, kteří se probojovali úspěšně až do finále a ocitli na prvních třech místech celkového hodnocení. Porota dále ocenila další čtyři soutěžní návrhy, které ji oslovily zajímavým přístupem svých autorů k danému tématu. Porota jim udělila čestná uznání.
Čestné uznání za architekturu získal návrh týmu studentů architektury z Íránské univerzity v Teheránu ve složení Saina Shayanjoo, Navid Jamali, Roozbeh Ghanbarzadeh a Yasmin Tajik. Čestné uznání za funkční řešení míří do Prahy na ČVUT, kterou v soutěži reprezentoval tým složený ze studentů (i absolventů) fakulty stavební a fakulty architektury ve složení – Anna Marie Černá, Kristýna Schulzová a Jiří Kugl. Tým polských studentů architektury, Anna Moskwa, Michał Motyl a Kamila Kowal, všichni studenti architektury Polytechniky v Poznani, porotu přesvědčili svým pojetím a přístupem k řešení modulární stavby a získali tak Čestné uznání za estetiku modulárního řešení. Z urbanistického hlediska zaujal porotu nejvíce návrh japonského studenta architektury Haruka Matsui z univerzity Waseda, který za svůj návrh získal Čestné uznání za originální urbanistický koncept.
Stupně vítězů

Třetí místo a peněžitou odměnu ve výši 1000 EUR získal návrh Tomáše Jelínka, studenta Fakulty stavební, ČVUT v Praze.

Pomyslnou stříbrnou medaili, druhé místo a odměnu v hodnotě 1500 EUR získal tandem studentů z Fakulty architektury v Brně Martin Kůs a Pavel Čučka.

A první místo? První místo a peněžitá odměna ve výši 2500 EUR putuje do Santiaga de Chile, na tamní fakultu architektury místní univerzity, konkrétně do rukou studenta architektury Rodriga Vargase.

 Výstava soutěžních návrhů je definitivní tečkou za 8. ročníkem soutěže Modularch. Zůstává však otázkou, zdali se některý z oceněných návrhů zalíbí natolik, aby se začalo uvažovat o jeho případné realizaci. To by pak byla pořádná třešnička na dortu pro některého z autorů oceněných soutěžních návrhů. Avšak nepředbíhejme a nechme se překvapit, jaká diskuze se nad soutěžními návrhy v Českých Budějovicích rozproudí.       
 

Zdroj: 
ASB