Datum zveřejnění: 
16. 9. 2016

Tématem letošního ročníku studentské architektonické soutěže byl návrh víceúčelové budovy Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích, s variabilním sálem až pro tisíc diváků. V úterý 22. června 2016 byly zveřejněny výsledky klání budoucích architektů.

Vypisovatel soutěže věnoval na odměny celkovou částku 5000 EUR. Tu si rozdělí autoři soutěžních návrhů, kteří se probojovali úspěšně až do finále a ocitli na prvních třech místech celkového hodnocení. Porota dále ocenila další čtyři soutěžní návrhy, které ji oslovily zajímavým přístupem svých autorů k danému tématu, a byla jim udělena čestná uznání.
Čestné uznání za architekturu získal návrh týmu studentů architektury z Íránské univerzity v Teheránu, ve složení – Saina Shayanjoo, Navid Jamali, Roozbeh Ghanbarzadeh a Yasmin Tajik. Čestné uznání za funkční řešení míří do Prahy na ČVUT, kterou v soutěži reprezentoval tým složený ze studentů (i absolventů) fakulty stavební a fakulty architektury – Anna Marie Černá, Kristýna Schulzová a Jiří Kugl. Tým polských studentů Polytechniky v Poznani, Anna Moskwa, Michal Motyl a Kamila Kowal, získal Čestné uznání za estetiku modulárního řešení. Z urbanistického hlediska porotu nejvíce zaujal návrh od japonského studenta architektury Haruky Matsui z univerzity Waseda, který za svůj návrh získal Čestné uznání za originální urbanistický koncept.
Mezinárodní porota při hodnocení návrhů kladla důraz na kvalitu architektonickourbanistického řešení, dispoziční a funkční řešení zpracovaných projektů, ale i na originalitu.
Soutěž byla organizována ve spolupráci s Jihočeskou filharmonií i se zástupci města České Budějovice. Hlavní architekt města, Jan Němec, zasedl v porotě soutěže, kterou dále tvořili holandská architektka Caroline Bijvoet a italský architekt Joseph di Pasquale, který byl předsedou poroty.

Stupně vítězů

1. místo – Rodrigo Vargas, Fakulta architektury, Santiago de Chile Hodnocení poroty: Projekt vychází z pozoruhodného architektonického plánu inspirovaného historickým rozvržením plánu města. Projekt byl velmi dobře prezentován a jasně oddělil hlavní jádro vlastního sálu od vedlejších prostor a zázemí. Porota oceňuje nejen tuto separaci, ale také způsob, jakým obě části chytře pracují s modulární architekturou.

2. místo – Martin Kůs a Pavel Čučka, Fakulta architektury, VUT v Brně

3. místo – Tomáš Jelínek, Fakulta stavební, ČVUT v Praze      
 

Zdroj: 
ASB