Datum zveřejnění: 
15. 9. 2016

Kouzelná flétna, poslední opera geniálního hudebního skladatele Mozarta, která byla poprvé hrána ve Vídni 30. září roku 1791, přilákala na Letnou stovky Pražanů. Středeční noc 14. září nehrála v kulturním centru na Stalinu typická hipsterská hudba. Tu nahradila vážná a zpěv operních pěvců.

S osmou hodinou večerní se kulturní centrum Stalin začalo pomalu naplňovat. V půl deváté už bylo na místě doslova k nehnutí. Kdo nepřišel s předstihem, neměl šanci na nejlepší výhled na orchestr a pódium.

Někteří lidé ani o akci nevěděli. Přilákala je na místo hudba, která se rozléhala po okolí. "Je to náhoda, že jsem tady. Běžel jsem tady kolem, právě před chvílí jsem doběhl deset kilometrů a chtěl se tudy vrátit domů. Ale nakonec jsem se zdržel," prozradil na schodech u Stalina náhodný kolemjdoucí. Právě rok 2016 je dvě stě šedesátým výročím narození Wolfganga Amadea Mozarta. "Na provedení spolupracují členové Run OpeRun, dále především studenti HAMU, ČVUT, stejně jako profesionálové z Národního divadla. Kvůli projektu v Praze se sjedou profesionálové nejen z České republiky a Slovenska, ale například i z Gruzie a Sýrie," zmínili organizátoři. Po sedmdesáti minutách následoval několikaminutový aplaus. Diváci byli z opery nadšeni.      
 

Zdroj: 
Blesk.cz