Datum zveřejnění: 
13. 9. 2016

Ještě sedmadvacet let po pádu komunismu se dají najít v pohraničí zapomenuté památky, které se jen pomalu vrací k životu.

Když na začátku padesátých let minulého století vzniklo podél státní hranice nepřístupné pásmo, nikdo netušil, jaký osud čeká tamní památky. Do hraničního pásma obyčení lidé nesměli, přístup byl pouze na zvláštní povolení. Kvůli odsunu původního obyvatelstva zanikla řada kostelů nebo výletních míst. Lidé ve vnitrozemí na ně doslova zapomněli.
Situace se změnila až po roce 1989, kdy se do hraničního pásma začal pomalu vracet život. Ve Starém Hrozňatově na Chebsku začala záchrana kdysi známého poutního místa Maria Loreto, které se v roce 1989 už rozpadalo. Turisté se vrátili i na Bismarckovu rozhlednu na Zelené hoře, o které si všichni mysleli, že je dávno zbořená. Před nedávnem pak skupina patriotů začala s obnovou výletního místa Isola Bella na Ašsku.       

A protože lesy v okolí Isola Bella patří městu Aš, padlo rozhodnutí pokusit se dříve oblíbenou lokalitu vzkřísit a vrátit jí zapomenutou krásu," vzpomíná ředitel společnosti Ašské lesy Jiří Červenka, který společně s Milošem Kubíčkem stojí za plánem obnovy bývalého výletního místa. Společnost proto začala chystat projekt. "Návrh vzkřísit zapomenutou lokalitu v prostoru bývalé železné opony jsem představil profesorům na ČVUT, kde jsem sám studoval. Plán vzbudil ohromný ohlas, projekt nakonec vypracoval jeden z pedagogů stavební fakulty, Adam Vokurka," přibližuje Marian Rewczuk ze společnosti s tím, že prozatím snaha o obnovu rybníka vázne. Část hraničních pozemků si totiž od státního pozemkového úřadu pronajal soukromý zemědělec.       

Autor: 
JITKA DOLANSKÁ A PETR PRZECZEK
Zdroj: 
5plus2