Datum zveřejnění: 
10. 9. 2016

Ačkoliv se to může na první pohled zdát, pražské vysoké školy nejsou zkostnatělé instituce. Naopak se snaží reagovat na současné potřeby výuky a výzkumu. Pět největších univerzit tak čekají investice za miliardy korun. Většinu zaplatí stát.      

S investicemi není pozadu ani České vysoké učení technické. Poblíž Vítězného náměstí nyní probíhá přeměna bývalé Technické menzy. "Došlo k definitivní změně využití původního objektu. Na místě vznikne Český institut informatiky robotiky a kybernetiky," okomentoval přestavbu Vít Kosina, vedoucí odboru výstavby a investiční činnosti. Stavba započala v listopadu roku 2013, ke zdárnému konci by se měla přiblížit už zanedlouho. Náklady by se měly pohybovat v řádu miliard korun.

Z dlouhodobých cílů se chce ČVUT zaměřit na dostavbu areálu na Vítězném náměstí. "Nová výstavba by umožnila umístění některé z fakult sídlících mimo kampus," vysvětlil Vít Kosina.      

"Největším problémem rozvoje naší školy zůstává katastrofální nedostatek prostor pro výuku a výzkum," uvedl mluvčí Michal Janovský. Významnou část prostor v budově Technická 3 má totiž historicky pronajato ČVUT, s těmito prostory VŠCHT do budoucna počítá.    
 

Zdroj: 
denik.cz