Datum zveřejnění: 
10. 9. 2016

Nový kampus na Albertově, institut robotiky a kybernetiky na ČVUT či budova s dílnami pro UMPRUM.
Pražské vysoké školy procházejí řadou změn.

Ačkoliv se to může na první pohled zdát, pražské vysoké školy nejsou zkostnatělé instituce. Naopak se snaží reagovat na současné potřeby výuky a výzkumu. Pět největších univerzit tak čekají investice za miliardy korun. Většinu zaplatí stát.
 

STAVBA NA KULAŤÁKU

S investicemi není pozadu ani České vysoké učení technické. Poblíž Vítězného náměstí nyní probíhá přeměna bývalé Technické menzy. "Došlo k definitivní změně využití původního objektu.
Na místě vznikne Český institut informatiky robotiky a kybernetiky," okomentoval přestavbu Vít Kosina, vedoucí odboru výstavby a investiční činnosti. Stavba započala v listopadu roku 2013, ke zdárnému konci by se měla přiblížit už zanedlouho. Náklady by se měly pohybovat v řádu miliard korun.
Z dlouhodobých cílů se chce ČVUT zaměřit na dostavbu areálu na Vítězném náměstí. "Nová výstavba by umožnila umístění některé z fakult sídlících mimo kampus," vysvětlil Vít Kosina.
Významnou část prostor v budově Technická 3 má totiž historicky pronajato ČVUT, s těmito prostory VŠCHT do budoucna počítá.
"Připravujeme projektovou dokumentaci na rozsáhlou rekonstrukci v budoucnu uvolněných prostor pro laboratorní využití a administrativu," vysvětlil rektor Karel Melzoch.      
  

Autor: 
JANA KAŠPAROVÁ
Zdroj: 
Pražský deník