Datum zveřejnění: 
10. 9. 2016

Zaniklá výletní či poutní místa bývalého pásma podél státních hranic se nadechují k novému životu. V Aši se skupina patriotů snaží o vzkříšení oblíbené lokality přezdívané Isola Bella.

"Je to asi pět let zpátky, co s nápadem přišel Miloš Kubíček. Tvrdil, že kolem toho rybníka vedla i křížová cesta. Pátralo se v archivech, ptali jsme se pamětníků. Za nějaký čas jsme se mohli postavit na zbytky pobořené hráze u zarostlého mokřadu, rozhlédnout se a říct – tak tohle bývala Isola Bella. A protože lesy v okolí Isola Bella patří městu Aš, padlo rozhodnutí pokusit se dříve oblíbenou lokalitu vzkřísit a vrátit jí zapomenutou krásu," vzpomíná ředitel společnosti Ašské lesy Jiří Červenka.

Ten společně s Milošem Kubíčkem stojí za plánem obnovy bývalého výletního místa. Společnost Ašské lesy proto začala chystat projekt.       

 "Návrh vzkřísit zapomenutou lokalitu v prostoru bývalé železné opony jsem představil profesorům na ČVUT , kde jsem sám studoval. Plán vzbudil ohromný ohlas, projekt nakonec vypracoval jeden z pedagogů stavební fakulty Adam Vokurka," přibližuje Marian Rewczuk ze společnosti Ašské lesy s tím, že prozatím snaha o obnovu rybníka vázne.       
 

Autor: 
Jitka Dolanská
Zdroj: 
vary.iDNES.cz