Datum zveřejnění: 
9. 9. 2016

Návrhy z dílny firmy Metroprojekt budí kontroverze. Petice žádá vypsání architektonické soutěže. Své nápady minulý týden představili studenti druhého ročníku ČVUT. Jak se vám líbí a jak by podle vás mělo nové metro vypadat? Zeptali jsme se odborníků a představitelů hlavního města.     

Zdeněk Lukeš
architekt, historik architektury, pedagog

S žádnou zveřejněnou vizualizací, ani od studentů, ani od Metroprojektu, nesympatizuji. Studenti měli volné ruce a mohli si vymýšlet, co chtěli. Nebyli žádným způsobem limitováni. Takže kdyby se metro postavilo tak, jak oni navrhovali, tak by metro nemohlo fungovat.       

Richard Biegel,
historik umění se specializací na architekturu

To hlavní z hlediska metra D je, že se musí udělat architektonická soutěž. Není možné, aby Metroprojekt setrvačně navrhoval metra, nejvýznamnější dopravní stavby, které v Praze máme. 


Matěj Stropnický
zastupitel hlavního města Prahy

Stanice navržené, řekl bych ve stylu balistické postmoderny, architektem Martinem Kotasem pro Metroprojekt, jsem rozporoval už vloni jako náměstek primátorky. Design je zastaralý, těžkopádný a neprošel veřejnou architektonickou soutěží.

Daniela Rázková
starostka Prahy 12

Pokud se pohybujeme ve sféře "co je hezčí", jakékoli návrhy čehokoli se budou vždycky někomu líbit a někomu ne a je to věc čistě osobního vkusu. Jako politička tíhnu spíše k tomu se ptát, zda je v pořádku, jestliže zadavatel obešel vypsání veřejné architektonické soutěže na jednotlivé stanice, takže Metroprojekt nemusí jejich podobu s nikým konzultovat. Na druhou stranu je sympatické, že Metroprojekt přesto vychází vstříc iniciativě studentů architektury s jejich alternativními návrhy – samozřejmě pokud to myslí vážně a nejde jen o "zastírací manévr".       


     Petr ŠTĚPÁNEK, starosta Prahy 4

Rozhodně chceme, aby výstupy ze stanic metra na trase D na povrch respektovaly funkci konkrétního území, byly řešeny účelně s přihlédnutím ke konkrétním podmínkám dané lokality a vznikaly na základě architektonické soutěže. Nebudu hodnotit jednotlivé studentské práce, ale určitě jsou výbornou inspirací.       
 

Zdroj: 
Pražský deník