Datum zveřejnění: 
1. 9. 2016

Kristýna FANTOVÁ, moderátorka:
Do zemětřesením postižené Itálie vyrazil mechanický pomocník z Prahy. Jeho úkolem bude prohledávat místa, kam se nedostanou záchranáři. Robota vytvořili studenta ČVUT.

Václav HLAVÁČ, profesor ČVUT:
Úkolem toho robotu bude, vjet do místa v červené zóně, to je takové kam člověk nemůže protože hrozí nebezpečí, že ta budova spadne a úkolem je zjistit, v jakém je stavu.

Adam DUFFEK, redaktor:
Robot vznikl díky evropskému projektu TRADR , na kterém se podílejí i Češi z Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Václav HLAVÁČ, profesor ČVUT:
Je to výzkumný robot, čili není to něco, co by se hodilo do toho ostrého nasazení, taky se na to místo nejede hned, ale až s odstupem času.

Adam DUFFEK, redaktor:
Právě taková situace je v Itálii, zemětřesení, které tam před sedmi dny udeřilo, si vyžádalo nejméně dvě stě devadesát obětí a deset tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Robot prozkoumává hlavně památky, kterých otřesy poškodily, nebo zničily na tři sta.

Libor WAGNER, inženýr projektu:
Ten robot je designově dělaný na to, aby vyjel normální klasický schody, proto má ty pohyblivý flipry vepředu i vzadu a senzorama je vybavenej, má laserový skener, kterej dokáže měřit vzdálenost, jako vytvořit 3D mapu a všesměrová kamera, to je jakoby to základní vybavení.

Adam DUFFEK, redaktor:
Autoři projektu už jednu ostrou misi zažili v roce 2012, při zemětřesení v italské Mirandole.

Václav HLAVÁČ, profesor ČVUT:
Pro nás je ta mise zajímavá v tom, ze uvidíme, jak se ta technologie za čtyři roky vlastně vývoje vyvinula, co navíc umíme nabídnout proti tomu roku 2012.

Adam DUFFEK, redaktor:
Trosky italských měst začne robot prohledávat už začátkem září. Pro Televizi Barrandov - Adam Duffek.

Miroslav VAŇURA, moderátor:
Co všechno umí a kde všude pomáhají roboti - záchranáři, vám ukážeme v Explozivu.

Zdroj: 
TV Barrandov