Datum zveřejnění: 
29. 8. 2016

Podobně jako v srpnu v Riu de Janeiro budou vodní slalomáři také za čtyři roky v Tokiu závodit o olympijské medaile v kanále, který nese českou stopu. Olympijskou dráhu totiž bude znovu modelovat tým Jaroslava Pollerta mladšího z Vodohospodářského experimentálního centra Fakulty stavební Českého vysokého učení technického v Praze. O spolupráci informovala mluvčí univerzity Andrea Vondráková.

Stejně jako před olympijskými hrami v Riu de Janeiro vznikne v laboratořích ČVUT model v měřítku 1:13. Odborníci na něm budou prověřovat navržené průtoky vody a rozmístění překážek, aby dráha splňovala parametry Mezinárodní kanoistické federace a byla bezpečná. Problémy kanálu v Kasai Parku budou řešit ve spolupráci s firmou Whitewater Parks. Vodácký areál pro hry v Tokiu by měl být postaven v roce 2019.

Jaroslav Pollert mladší může při stavbě dráhy využít své závodnické zkušenosti z vodního slalomu, jezdil v deblkanoi s Jaroslavem Pospíšilem. Pro hry v Riu ve vodohospodářské hale ČVUT testoval ideální tvar, profil dna a postavení překážek. Osobně potom dohlížel i na stavbu přímo v Brazílii. V březnu za to získal ocenění Sport a Inovace, které uděluje Mezinárodní olympijský výbor za originální nápady a přínos rozvoji sportu."

Zdroj: 
ČTK