Datum zveřejnění: 
29. 8. 2016

Drony se do budoucna mohou stát základní výbavou lesníků. Týmy vědců z pražské zemědělské univerzity a ČVUT totiž pracují na technologii, která dokáže zmapovat les například i ve velmi nepřístupném terénu. Drony by tak mohly lesníkům ušetřit nejen práci, ale i čas.

Létající drony dokáží zmapovat i hustý porost, nejsou pro ně problém ani terénní nerovnosti, jako jsou strže, rokliny nebo potoky. Díky možnosti létat těsně nad korunami stromů mohou také snadno zkontrolovat, jestli je les zdravý, nebo jestli je strom napadený škůdcem.

„V rámci tohoto projektu se snažíme vyvinout metody, které by ten proces automatizovaly, to znamená, že by ten prostředek létal sám. Tím by opět došlo ke zvýšení přesnosti,“ tvrdí výzkumný pracovník z ČVUT Milan Rollo.

Technologie může pomoct také v situacích, kdy je v lese nebezpečno. „Když v lese leží popadané dřevo, není bezpečné tam procházet. V zahraničí jsou také oblasti, které jsou po válce zaminované, ale lesní hospodářství má pořád zájem sledovat, jak se les vyvíjí,“ uvedl vedoucí katedry hospodářské úpravy lesů zemědělské univerzity Peter Surový.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz